100 vite më parë si sot, lindi i madhi Sulejman Pitarka (1924-2007), e kujtojmë me nderim e respekt

100 vite më parë si sot, lindi i madhi Sulejman Pitarka (1924-2007), e kujtojmë me nderim e respekt

Sulejman Pitarka (Dibër, 2 shkurt 1924 – Tiranë, 24 mars 2007) ka qenë shkrimtar, autor pjesësh teatrale dhe aktor shqiptar.

Biografia
Sulejman Pitarka lindi në Dibër më 2 shkurt 1924, por në vogëli familja e tij u detyrua të shpërngulej drejt shtetit shqiptar ku u vendosën në Durrës.

Sulejmani ka luajtur me sukses role në Teatrin Kombëtar të Tiranës dhe 20 të tjerë në kinematografi. Ka hyrë në historinë e dramës shqipe si autor i dramës “Familja e peshkatarit”. Më 1927, kur ishte në moshën trevjeçare, familja e tij u vendos në Durrës. Këtu kaloi fëmijërinë. Pas mbarimit të shkollës së mesme, filloi punë në bankë. Libri i tij Trimi i mirë me shokë shumë është një dramë për fëmijë ku flitet për Skënderbeun (Gjergj Kastriotin). Një nga aktorët më të spikatur shqiptarë, i cili mban edhe titullin «Artist i Popullit».

Disa përvoja skenike, pothuaj rastësore, gjatë shërbimit ushtarak (1945 – 1947) e shtynë të interesohej më shumë për teatrin dhe të përfshihej në lëvizjen amatore të Durrësit.

Më 1951, u përzgjodh për t’iu bashkëngjitur trupës, ende në formim, të Teatrit Popullor (sot Kombëtar) në Tiranë, ku u bë menjëherë margaritari i kurorës. Luajti rreth 50 role, duke shkëlqyer njësoj, si në dramë, ashtu edhe në komedi.Ai vdiq me 24 mars 2007.

Sulejman Pitarka

Artikulli
Diskutim
Lexo
Redakto
Redakto nëpërmjet kodit
Shihni historikun

Hapesire e Sponsorizuar

Mjete
Sulejman Pitarka
U lind në Sulejman Pitarka
2 Shkurt, 1924
Dibër
Vdiq 24 mars 2007[1]
Tirane
Sulejman Pitarka (Dibër, 2 shkurt 1924 – Tiranë, 24 mars 2007) ka qenë shkrimtar, autor pjesësh teatrale dhe aktor shqiptar.[2]

Biografia
Sulejman Pitarka lindi në Dibër më 2 shkurt 1924, por në vogëli familja e tij u detyrua të shpërngulej drejt shtetit shqiptar ku u vendosën në Durrës.

Sulejmani ka luajtur me sukses role në Teatrin Kombëtar të Tiranës dhe 20 të tjerë në kinematografi. Ka hyrë në historinë e dramës shqipe si autor i dramës “Familja e peshkatarit”. Më 1927, kur ishte në moshën trevjeçare, familja e tij u vendos në Durrës. Këtu kaloi fëmijërinë. Pas mbarimit të shkollës së mesme, filloi punë në bankë. Libri i tij Trimi i mirë me shokë shumë është një dramë për fëmijë ku flitet për Skënderbeun (Gjergj Kastriotin). Një nga aktorët më të spikatur shqiptarë, i cili mban edhe titullin «Artist i Popullit».

Disa përvoja skenike, pothuaj rastësore, gjatë shërbimit ushtarak (1945 – 1947) e shtynë të interesohej më shumë për teatrin dhe të përfshihej në lëvizjen amatore të Durrësit.

Më 1951, u përzgjodh për t’iu bashkëngjitur trupës, ende në formim, të Teatrit Popullor (sot Kombëtar) në Tiranë, ku u bë menjëherë margaritari i kurorës. Luajti rreth 50 role, duke shkëlqyer njësoj, si në dramë, ashtu edhe në komedi.Ai vdiq me 24 mars 2007.

Filmografia
Loin des barbares – (1994)
Vdekja e burrit – (1991) …Diplomati
Historiani dhe kameleonët – (1989)…Zenel Beu
Rrethimi i vogël – (1986) ………..Llambi Guri

Ura pranë Kështjellës – (1984) …… Salo Brisku(Ura)
Nata e parë e lirisë – (1984) Xha Sulo, furrxhiu
Nxënësit e klasës sime – (1984)……Çelo Kasapi
Në prag të lirisë – (1981) Hoxhe efendiu

Shtëpia jonë e përbashkët – (1981) Kozma Selita
Agimet e stinës së madhe – (1981)…..Ali Beu
Goditja (1980)

Ballë për ballë – (1979)…….Zheleznovi, Komandanti Rus i Bazes
Gjeneral gramafoni – (1978)…Xha Avdiu
Pas gjurmëve – (1978)…Xha Lipja
Gunat përmbi tela – (1977)…Gjenerali

Tinguj lufte – (1976)…Galip Shkëmbi
Horizonte të hapura – (1968)…Sokrati
Debatik – (1961)…Mësuesi

Teatër
Familja e peshkatarit
Shtatë shaljanët
Vajza nga fshati

Trimi i mirë me shokë shumë
Doktor Aleksi
Besa e madhe

Epoka para gjyqit
Prefekti
Toka jonë (teatër)

Televizori
Otello
Gratë gazmore të Uinsdorit
Valon Drogirashi
Borgjezit fisnik

Arturo Ui
Pjata e drurit
Gratë para drurit