13 vite më parë, më 28 mars 2010 u nda nga jeta një kolosët e kinematografisë tonë, aktori i paharruar Agim Qirjaqi (1950-2010)

13 vite më parë, më 28 mars 2010 u nda nga jeta një kolosët e kinematografisë tonë, aktori i paharruar Agim Qirjaqi (1950-2010)

Agim Qirjaqi ishte një aktor dhe regjisor shqiptar. U lind në Kolonjë në 27 janar 1950, dhe vdiq më 28 mars të vitit 2010. Karrierën si aktor e fillon në Teatrin Kombëtar, pas mbarimit të studimeve në Akademinë e Arteve në Tiranë, më 1973.

Shumë shpejt bëhet i njohur nëpërmjet filmave “Rrugë të bardha” i Viktor Gjikës (Profesori), “Lulëkuqet mbi mure” i Dhimitër Anagnostit (Drejtori i Shkollës) etj. Me këtë të fundit fiton çmimin e parë në Festivalin II të Filmit, më 1977.

Më pas punon si regjisor në TVSH, ku realizon si regjisor e aktor shumë telefilma, mes të cilëve edhe filmin artistik “Dorina” (1980). Gjatë kësaj kohe vazhdon të punojë intensivisht në filma, duke qenë i preferuar nga shumica e regjisorëve tanë. Gjithashtu fillon të japë mësim, mjeshtërinë e aktorit, në Akademinë e Arteve, përvojë të cilën e vazhdon edhe pas rikthimit në Teatrin Kombëtar, më 1981.

Në vitet ’80 interpreton rregullisht në teatër dhe në filma, duke qenë njësoj i suksesshëm, si në role dramatikë, ashtu edhe në ata komikë.

Hapesire e Sponsorizuar

Më 1989 largohet për herë të dytë nga Teatri Kombëtar, këtë herë për një trajnim 2 vjeçar pranë të famshmit Xhiorxhio Strehler (Giorgio Strehler) në Teatrin Pikolo (Il Picolo Teatro) të Milanos dhe pastaj në Teatrin Elizeo (Eliseo) të Romës.

Rikthehet në Teatrin Kombëtar më 1991, këtë herë më i dhënë pas regjisë. Ndonëse vazhdon të interpretojë në teatër dhe në film, të mbajë herë pas herë kurse me studentët e regjisë në Akademinë e Arteve, është gjithmonë e më aktiv në regji.

Lista fillon me “Rikardi III” të Shekspirit (1992) dhe vazhdon me “Fando e Lis” të Arrabalit, me të cilën fiton Çmimin “Aleksandër Moisiu” në Festivalin e vitit 1994, “Marrëzia e madhështisë” të Vangjel Kozma, “Këngëtarja tullace” të Ioneskos dhe mbaron me “Armiku i popullit” të Ibsenit.

Krahas krijimtarisë, angazhohet edhe në veprimtaritë ‘jashtë skene’, si përkthyes dramash (“Fando e Lis” dhe “Këngëtarja tullace”), bashkëpunëtor dhe anëtar i Këshillit Botues të buletinit Teatër, anëtar i bordeve të Studios Alba Film dhe Akademisë së Arteve, bashkëthemelues dhe kryetari i parë i Shoqatës Mbarëkombëtare të Artistëve të Teatrit (1992).

Më 1996 fiton titullin “Asistent Profesor”. Në sezonin 2002-2003 ka qenë drejtor i Teatrit Kombëtar. Vdiq më 28 mars 2010 në moshën 60-vjeqare pas një sëmundjeje të rëndë.

Filmografia

Kronikë provinciale (2009)
I dashur armik – (2004)….Ethemi
Parullat – (2001)….Drejtori i Shkollës

Colonel Bunker – (1998)
Dasma e Sakos – (1998)
Viktimat e Tivarit (1996)

Nata e dymbëdhjetë – teatër-komedi
Misioni përtej detit – (1988)… Jani Koço
Stolat në park – (1988)….Aleksi

Rrethi i kujtesës – (1987) Doktori shqiptar
Tela për violinë – (1987)….. Muço, Kryetar i Komisionit
Apasionata – (1983)…. Profesor Jani

Në prag të lirisë – (1981)…. Zoti Bardhi
Agimet e stinës së madhe – (1981) Astriti, i dërguari i Partisë
Skëterrë 43 – (1980)…. Profesori

Radiostacioni – (1979) Shkrimtari
Dimri i fundit – (1976) Oficeri gjerman
Lulëkuqet mbi mure – (1976)……Drejtori i Shkollës

Përballimi – (1976)….Areto
Rrugë të bardha – (1974)…. Profesori

Regjisor
Dorina – (1979) (TV)