EMOCIONUESE: PAK PARA VDEKJES, VRAPOI ME NJË KËMBË PËR TË MBLEDHUR PARA PËR TRAJTIMIN E KANCERIT

Terry Fox, një pacient me kancer në këmbë vrapoi 3,339 milje në Kanada në vetëm 143 ditë para se të vdiste. Qëllimi i tij ishte të mblidhte donacione për vazhdimin e hulumtimeve mjekësore në shërim të kancerit. Si rezultat i fushatës u mblodhën 25 milion dollarë.

Historia frymëzuese
Terry Fox (Terrance Stanley Fox) u lind më 28 korrik 1958 në Winnipeg, Manitoba, Kanada dhe vdiq më 28 qershor 1981 në New Westminster, British Columbia.

Në moshën 10-vjeçare Fox u zhvendos me familjen e tij në Port Coquitlam, British Columbia.

Në vitin 1977, ndërsa ndoqi Universitetin Simon Fraser, Fox u diagnostikua me kancer. Përparimi i sëmundjes çoi në amputimin e njërës prej këmbëve të tij mbi gju.

Foksi shpejt mësoi të vraponte duke përdorur një këmbë artificiale dhe në vitin 1979 ai arriti të përfundonte një maratonë (42 km), transmeton ObserverKult.

Disa muaj më vonë ai vendosi të vraponte nëpër Kanada për të mbledhur para për hulumtimet shkencore të kancerit.
Vrapimi i tij, të cilin ai e quajti Maratona e Shpresës, filloi në St. 48 km në ditë. Fox kaloi gjysmën e rrugës në Ontario lindore, por më 1 shtator 1980, dhimbjet e gjoksit e detyruan atë të ndalonte pak jashtë qytetit të Thunder Bay.

Shumë shpejt u zbulua se kanceri ishte përhapur në mushkëri dhe ai nuk ishte në gjendje të vazhdonte. Në atë kohë, Fox kishte përshkuar 3,339 milje (5,374 km) dhe kishte mbledhur rreth 1.7 milion dollarë (kanadeze).

Në fillim të vitit 1981, Maratona e Shpresës e kaloi objektivin e Fox-it prej 24 milionë dollarësh në donacione.

Statuja e Terry Fox në Otawwa, Ontario, Kanada

Terry Fox ra në koma dhe vdiq më 28 qershor 1981.

Fjalët e fundit të Terry ishin “Nëse nuk ia dal, Maratona e Shpresës duhet të vazhdojë”. Në vitin 1999 Terry Fox u votua në nivel kombëtar si heroi më i madh i Kanadasë.

Ka 14 shkolla dhe 15 rrugë në Kanada me emrin Terry dhe një autostradë 52 milje në Gjirin e bubullimave.

Përgatiti T.G/ ObserverKult