Historia e të mrekullueshmit Terry Fox

Vrapoi 143 ditë pa ndërprerje me një këmbë dhe mbuloi 5.373 kilometra. Ndaloi maratonën sepse ndërroi jetë, u bë hero kombëtar dhe shpëtoi mijëra jetë. Kjo është historia e të mrekullueshmit Terry Fox.

Një statujë e madhe e një djali është ngritur në Ontario, Kanada dhe tërheq mijëra turistë çdo vit. Përshkruan një maratonist të ri ndërsa vrapon. Ky është Terry Fox, i cili humbi këmbën në të 18-at dhe vendosi të vraponte nga Newfoundland në Vancouver për të rritur ndërgjegjësimin për problemin e tij. Arritja e tij i preku kanadezët të cilët pas vdekjes e nderuan si hero.

Fox u lind në vitin 1958 pranë Vancouver dhe filloi të merrej me sport që në moshë të re. Donte të luante basketboll, por trajnerët e tij në shkollë e nxitën të merrej me atletikë pasi kishte aftësi fizike që do ta lejonin të vraponte distanca të gjatame rezultate të mira. Përfundimisht ndoqi ëndrrën e tij dhe u bë basketbollist profesionist. Edhe pse nuk ishte shumë i gjatë, kishte talentin e kërkuar, punonte shumë në stërvitje dhe qëndrueshmëria e tij ishte pikë referimi për trajnerët e tij.

Dukej sikur kishte të ardhmen në basketboll, por gjithçka ndryshoi pas një aksidenti automobilistik. Edhe pse nuk u plagos rëndë, pësoi një lëndim në gju. Fox nuk i kushtoi shumë vëmendje dhe vazhdoi të luante ndeshje. Sidoqoftë, me kalimin e kohës dhimbja u bë më e fortë dhe filloi të shqetësohej. Gjendja e tij u përkeqësua dhe pas gjashtë muajsh vendosi të shkojë në spital. Mjekët e diagnostikuan me osteosarkomë, një formë e kancerit të gjurit. Nuk kishte asnjë hapësirë. Këmba e djathtë duhej të pritej. Jeta e tij do të ndryshonte përgjithmonë, por nuk ishte gati ta dorëzohej.

Përkundrazi. Ndërsa gjendej në spital, lexoi një artikull në lidhje me Maratonën e New York dhe vendosi të kandidojë për të rritur vetëdijen për gjendjen e tij. Pas operacionit, filloi kimioterapinë dhe pasi i vendosën protezë, filloi stërvitjen për garën e madhe. Në Tetor 1979, Fox kontaktoi Qendrën Kanadeze të Kancerit dhe i informoi për idenë e tij. Qëllimi i tij ishte çdo qytetar i vendit të jepte një dollar, për të mbledhur para për hulumtime të kancerit. Emërtoi rrugën që do të ndiqte “Maratona e Shpresës” dhe vrapoi me një këmbë nga Newfoundland në Vancouver.

Maratona filloi në 12 Prill 1980. Ndërsa vraponte, njerëzit mësonin historinë e tij dhe emocionoheshin. Mijëra kanadezë dolën në rrugë për ta inkurajuar dhe duartrokitur. Ndërsa ditët kalonin, fuqitë filloi të pakësoheshin. Megjithë thirrjet e mjekëve për të ndaluar dhe dhimbjen që ndiente, vazhdoi të vraponte derisa e kapi kollë e fortë dhe u ndal. Mjekët e tij njoftuan se kanceri kishte përparuar në mushkëri dhe Maratona e Shpresës ndaloi. Kishte vrapuar për 143 ditë dhe kishte mbuluar 5.373 kilometra.

Megjithëse nuk e përfundoi, arriti të kalojë mesazhin e tij. Përmes spitalit, u kishte bërë thirrje njerëzve që të vazhdojnë përpjekjet e tyre për të gjetur një kurë për kancerin: «Megjithëse nuk e përfundova, ne kemi nevojë për të tjerët që të vazhdojnë. Duhet të vazhdojë pa mua”. Deri në fund të jetës së tij shpresonte për një mrekulli dhe kurrë nuk hoqi dorë. Si përfundim vdiq në Qershor 1981 në moshën 23 vjeç. Në ditën e funeralit të tij, Kanadaja u zhyt në zi dhe ende sot e konsiderojnë hero kombëtar.

Rrugëtimi që ndoqi u konsolidua dhe çdo vit atletë ndjekin shembullin e tij dhe vrapojnë për qëllim të mirë. Falë iniciativës së tij, janë mbledhur më shumë se 650 milionë dollarë për hulumtime kundër kancerit. Terry e kishte këtë dhuratë të rrallë për të frymëzuar të tjerët dhe vetëm për më të mirën. Këtë bëri me shembullin e tij. Frymëzoi shpresën, pjesëmarrjen dhe shkencën që i zhvillua dhe në dekadat e fundit janë shpëtuar miliona jetë nga sëmundjet që konsideroheshin vdekjeprurëse në vitet 80-të.

Hapesire e Sponsorizuar

Nëse nuk është ai hero, atëherë kush është?/E-universiteti