Ja pse një orë mësimi në shkollë zgjat 45 minuta

Një orë mësimore zgjat 45 minuta në vend të 60 minutave dhe për të kuptuar pse është kështu, duhet të kthehemi pas në kohë.

Para vitit 1911, në atë që ishte Prusia e atëhershme, e cila përfshinte shumë zona të Gjermanisë së sotme, ora e shkollës zgjati 60 minuta. Mësimet zhvilloheshin paradite dhe pasdite, shkruan revista Fenix.

Kishte një pushim të gjatë midis blloqeve mësimore gjatë së cilës shumë fëmijë shkuan në shtëpi.

Kjo rregullore shkaktoi kritika: fëmijët duhej të shkonin dy herë në shkollë, pasdite nuk mund të ndihmonin në fermë apo në shtëpinë e prindërve të tyre dhe gjatë orëve të pasdites ishin plotësisht të rraskapitur.

Hulumtimet kanë treguar gjithashtu se cikli prej 60 minutash i bënte fëmijët të lodhur. Prandaj, studiuesit kanë rekomanduar orë më të shkurtra shkollore. Ministri prusian i Arsimit, August von Trott zu Solz, vendosi që mësimet në shkollë të zgjasin vetëm 45 minuta.

Me njësitë mësimore të shkurtuara, të gjitha lëndët mund të zhvendoseshin në mëngjes dhe fëmijët kishin një pasdite të lirë. Ky mësim shkollor 45-minutësh nuk ka ndryshuar deri më sot, 112 vjet më vonë./abcnews.al

Hapesire e Sponsorizuar