Aktorja e mirënjohur Jetmira Dusha feston 68 vjetorin e lindjes, i urojmë nga zemra “Gëzuar Ditëlindjen”

Aktorja e mirënjohur Jetmira Dusha feston 68 vjetorin e lindjes, i urojmë nga zemra “Gëzuar Ditëlindjen”

Jetmira Dusha lindi në qytetin e Fierit më 4 prill 1955. Kontaktet me artin i ka qe ne moshe 8 vjecare
ne shkolle e cila aktivizohej ne recitim e nga ku vleresohej me cmime te para.

Duke patur kete aftesi ate e dergojne neper kongrese te ndryshme, te rinise, bashkimeve profesionale, te gruas etj, (ne fakt sebashku me disa emra te tjere qe do te behen te njohur si aktore, Sokol Angjeli; Zef Bushati).

Vazhdon shkollen e mesme pedagogjike ne Tirane pa u ndare nga aktivizimi i ndryshem artistik i
recitimit. Me rastin e 40 vjetorit te kesaj shkolle, ne mes shume personaliteteve te ndryshme ne kete
feste, ndodhej edhe rregjizori i mirenjohur Esat Okstrova.

Jetmira bien ne sy si nje vajze me vlera artistike dhe ftohet per tu paraqitur ne Akademine e Arteve per nje provim. Jetmires i pelqente te vazhdonte ne degen e gjuhe letersise, juridikun dhe arkitekturen, nderkohe konkurrimi per aktore ne kete Akademi i erdhi krejt papritur.

Megjithate ne vitin e pare te konkurrimit, edhe pse ishte pergaditur shume mire, ajo nuk fiton por
nuk shkurajohet duke frekuentuar pas kesaj nje kurs per aktore prane Teatrit. Vetem pas nje viti
pune si aktore ne Fier ajo do te kthehet ne Tirane perseri, e kesaj rradhe si fituese ne konkurrimin
per aktore ne Akademine e Arteve.

Pas perfundimit te Akademise, ne vitin 1980 fillon punen direkt si aktore e Teatrit Popullor (sot Teatri Kombetar). Në këtë fazë, ai ka luajtur mbi 20 role.

Roli i saj i pare ne Teater do te jete Dea ne “Tragjedia e fundit e Deas” , nje rol episodik por qe u
vleresua dhe u mor me mjaft seriozitet nga aktorja. Po ate vit, 1980 ajo do luaje edhe rolin e pare ne
film tek “Mengjeze te reja” , nje rol kryesor sebashku me aktorin tjeter Kastriot Caushi.

Cilesia e aktores Jetmira Dusha ka qene puna me seriozitet i roleve, pa dallim i madh apo i vogel, ajo ka ditur te futet ne brendesi te tyre, ta interpretonte ate ne menyren qe te mbetej i paharrueshem.

Eshte dalluar gjithashtu edhe ne gjinine e komedise si tek komedia “Pas vdekjes” (1980), apo tek “Martesa e avokatit”, e “Valsi i Titanikut” ky i fundit fatkeqesisht i pa-xhiruar me rolin e saj aty.

Ajo interpretoj në 10 filma artistikë, ku tre jane rolet kryesore.

Mund te permendim disa nga filmat ku ajo interpretoj dhe u dallua si tek “Mengjeze te reja” (1980);
“Kur xhirohej nje film” (1981); “Enderr per nje karrige ” (1984); “Djali elastik” (1989). Në vitin 1990
ajo emigroi në Gjermani.

Pas disa vitesh, u kthye nga mërgimi dhe mori një punë në Qendrën Kombëtare të Kulturës në Tiranë. Edhe pas kthimit ne Shqiperi ajo nuk merr me pjese ne Teater apo film, duke e ndjere mungesen e skenes.

Top Img back to top