Keni stres? Bimët që e luftojnë atë dhe përmirësojnë gjumin

Stresi tani është një dukuri e përditshme dhe njerëzit që kërkojnë me padurim të gjitha llojet e mënyrave për ta luftuar atë, për t’u çlodhur dhe për t’u ndjerë më mirë. Të tjerë u drejtohen metodave fizike si joga dhe ushtrimet e frymëmarrjes, ndërsa disa marrin rrugën më drastike të zgjidhjeve farmaceutike.

Ilaçet kundër ankthit, megjithatë, si të gjitha llojet e barnave, përmbajnë efekte anësore të padëshiruara, të pakëndshme për këdo që del ballë për ballë me to. Pra, nëse doni të provoni mënyra më natyrale për të luftuar stresin, pa efekte anësore , mund të shikoni bimë si kamomili, sanëz, dhe më shumë, sipas Dr. Debra Rose Wilson, profesore në Universitetin Shtetëror të Austin Peay.

Disa barishte që ndihmojnë në lehtësimin e stresit:

Kamomili

Një provë e vogël klinike e vitit 2016 hetoi efikasitetin dhe sigurinë e kamomilit si një trajtim afatgjatë për çrregullimin e ankthit të përgjithësuar (GAD). Të gjithë 93 pjesëmarrësit morën 1500 mg kamomil në ditë për 12 javë. Pas kësaj periudhe, disa vazhduan të merrnin kamomil për 26 javë, ndërsa të tjerëve iu dha një placebo. Studiuesit vunë re se, pas 12 javësh, pjesëmarrësit që vazhduan të merrnin kamomil kishin të njëjtën gjasa të përjetonin një përsëritje të simptomave të çrregullimit të ankthit në krahasim me ata që morën placebo, megjithatë, në rastet e përsëritjes, simptomat ishin më pak të rënda.

Valeriana

Njerëzit kanë përdorur valerian për shekuj me radhë për të trajtuar një sërë problemesh me gjumin, ankthin dhe depresionin. Sipas disa studimeve, valeriana është në gjendje të qetësojë ndjenjat e ankthit, ndërsa duket se është e dobishme në disa gjendje patologjike që lidhen me sistemin nervor. Përfitimi i kësaj barishte i atribuohet kryesisht veprimit të acidit valerenik, si dhe aktivitetit të zgjeruar të neurotransmetuesit GABA (acidi gama-aminobutirik), i cili kontribuon në relaksimin dhe lehtësimin e stresit. Ndër të tjera, ka më shumë gjasa të ndihmojë njerëzit me pagjumësi të lehtë deri në mesatare, ankth, çrregullim obsesiv-kompulsiv, hiperaktivitet dhe sindromën e këmbëve të shqetësuara (RLS).

Livando

Hapesire e Sponsorizuar

Shumë njerëz përdorin livando për të qetësuar sistemin e tyre nervor dhe për të lehtësuar stresin, qoftë në formën e një pije ose në formën e një vaji esencial. Vaji esencial i livandës përmban kimikate të quajtura terpene. Një studim i vitit 2017 tregoi se dy nga këto terpene, linalool dhe linalyl acetate, kanë një efekt qetësues në receptorët kimikë në tru, duke sugjeruar që vaji ofron një trajtim efektiv afatshkurtër për çrregullimet e ankthit.