“Kështjella e Plakës”… Si e mori emrin ? Legjenda që vjen nga shekujt

Ishulli grek me “Kështjellën e plakës” dhe legjendën që përcillet gojë më gojë.
Si u krijua dhe nga e mori emrin?

Ka shumë arsye që na bëjnë të duam të udhëtojmë në Greqi dhe të dëshirojmë ta eksplorojmë vazhdimisht. Një prej tyre është se mund të hasni në vende për të cilat nuk keni dëgjuar kurrë dhe të habiteni.

Çdo atraksion i bërë nga natyra apo njeriu, ka historinë e vet e cila shpesh përzihet me mite dhe tradita që janë përcjellë nga banorët e çdo rajoni brez pas brezi. Diçka e ngjashme ndodh me të ashtuquajturat legjenda.

Kështjella e plakës… që hidhej nga shkëmbi në shkëmb për të shpëtuar nga piratët.

Kalaja e famshme e Grias është ndërtuar mbi Kardamyla, një fshat i madh në veri-lindje të Kios. Në fakt janë dy kulla që bashkohen nga një mur i fortë me strukturën e tij mbrojtëse që është pjesë e dizajnit mbrojtës që ekzistonte gjatë mesjetës në ishull.

Në fushatën çlirimtare të Kiosit në nëntor 1912, mali Gria ishte bastioni i luftës, gjë që tregon se historia e tij arrin deri në ngjarjet në Greqinë moderne.

Hapesire e Sponsorizuar

Por çfarë thotë tradita për ndërtimin e saj dhe si e ka marrë emrin? Sipas asaj që thotë tradita, Kalaja e ka marrë emrin e saj nga një grua e moshuar që u ngjit nga Kardamyla në majën e malit duke u hedhur nga shkëmbi në shkëmb.

Dhe kjo ndodhi sepse ajo po përpiqej në këtë mënyrë të shpëtonte nga piratët. Një histori tjetër, për më tepër, përmend se kulla perëndimore e Kalasë komunikonte nëpërmjet një tuneli me të ashtuquajturin “Pusi i Kulalas”.

Kjo është e ndërtuar më poshtë se Kalaja dhe daton në epokën gjenoveze.
Ja kaq, një legjendë…

Athensmagazine.gr/Neutrale.al/