Ky është qyteti më i bukur në botë, sipas “raportit të artë”

Të gjithë kemi dëgjuar për ‘raportin e artë’, i njohur gjithashtu si ‘mesatarja e artë’ ose hyjnore. Është një term matematikor i përdorur shpesh në art (histori) si një ligj i përbërjes në të cilin pjesa më e vogël lidhet me më të madhen, ndërsa pjesa më e madhe lidhet me totalin në raportin 1:1618.

Raporti i artë u bë një ideal veçanërisht gjatë Rilindjes kur artistët dhe shkencëtarët u përpoqën për përsosmëri në kompozime.

Edhe sot e konsiderojmë prerjen më perfekte në natyrë. Por pse po i përmendim të gjitha këto?

Jemi mësuar të përdorim ose të dëgjojmë për raportin e artë në kohët moderne në kontekstin e estetikës, për shembull fytyrën e njeriut. Megjithatë, ekziston edhe një shoqatë e arkitektëve që merret me raportin e artë në arkitekturë.

Në faqen e internetit Online Mortage Advisor, ata publikuan studimin e tyre gjatë të cilit studiuan qytetet historike në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar, por edhe pjesën tjetër të botës, dhe studiuan ndërtesat dhe arkitekturën më të famshme të qyteteve.

Ata llogaritën proporcionet e madhësive më të gjata dhe më të shkurtra dhe dimensionet e tyre dhe i krahasuan me pjesën e artë dhe përfunduan në vijim.

Sipas përqindjes në të cilën bukuria e qyteteve përkon me raportin e artë, ata arritën në përfundimin se me 83.7 për qind qyteti më i bukur në Mbretërinë e Bashkuar është Chester. Pasojnë Londra, Belfasti dhe Liverpooli.

Më pas ata u nisën për një detyrë pak më kërkuese, gjetjen e “qytetit më të bukur në botë”. Sigurisht, bukuria është në syrin e shikuesit dhe kjo duhet marrë si një statistikë argëtuese, jo një arsye për rivalitet. Pra, titullin e qytetit më të bukur me një përqindje që i përgjigjet raportit të artë do ta fitonte Venecia me 83.3%. Pasojnë Roma, Barcelona dhe Praga./abcnews.al

Hapesire e Sponsorizuar