Më 26 mars 1964 lindi aktorja e mirënjohur Luiza Xhuvani, e urojmë nga zemra “Gëzuar Ditëlindjen”

Më 26 mars 1964 lindi aktorja e mirënjohur Luiza Xhuvani, e urojmë nga zemra “Gëzuar Ditëlindjen”

Luiza Xhuvani (Papathanasi) lindi më 26 mars 1964 në Sarandë është artiste shqiptare.

U diplomua aktore në Akademinë e Arteve më 1986, por në Teatrin Kombëtar filloi punën pas një përvoje dy vjeçare në Estradën e Sarandës.

Ende studente, fillon karrierën si aktore filmi me “Dhe vjen një ditë” (Infermierja) dhe “Flutura në kabinën time” (Flutura) të V. Priftit, me të cilin fiton Kupën për Aktoren më të Mire në Festivalin e Filmit, të vitit 1985, “Fjalë pa fund” (Magdalena) i S. Pecanit, “Hetimi vazhdon” (Hetuesja), “Rrethi i kujtesës” (Mbesa) i E. Musliut, “Muri i gjallë” (Rozafa) i M. Fejzos.

Nga viti 1991 e në vazhdim ka një bashkëpunim të suksesshëm me regjisorin Gj. Xhuvani, nën drejtimin e të cilit interpreton në filmat “Bardhë e zi”, “Një ditë nga një jetë”, “Dashuria e fundit” (Mirjana), me të cilin fiton përsëri Kupën në Festivalin X të Filmit, më 1995, “Funeral Business” (Sana), me të cilin u shfaq në Festivalin e Venecias në vitin 2000, “Parullat” (Diana), me të cilin fiton Çmimin Aktorja më e mirë e Festivalit të Tokios 2003 dhe së fundi “I dashur armik” (2004).

Në Teatrin Kombëtar interpreton vazhdimisht role protagoniste, si në dramat “Unë dhe Mefistofeli” (Margarita) të B. Hoxhes, “Dhelpra dhe rrushtë” (Klea) të Figueiredos, “Dasëm gjaku” (Nusja) të Lorkës, “Rikardi III” (Ledi Ana) të Shekspirit, “Kati VI” të Alfred Zheri, “Këngëtarja tullace” (Misis Martin) të Ioneskos dhe komeditë “Valsi i Titanikut” (Xhena) e “Oportunesku” të Mushateskut, “Kopshti me dallëndyshe” (Maria) të Cikliropulosit, “Armiku i popullit” (Pietra) të Ibsenit, “Pulëbardha” (Nina) të Çehovit, “Cilindri” (Rita) të De Filipos, regjisor Kastriot Çipi dhe “Kapitulli i dytë” (Xheni) të Sajmonit, regjisor Mehmet Xhelili me të cilin fiton çmimin për Aktoren më të mirë të Festivalit të Aktrimit, Apollon 2004, në Fier. Jashtë kësaj skene, interpreton në produksionet e pavarura të dramave “Valle Vdekjeje” të Strindbergut dhe “Shërbëtorët” (Kler) të Zhenetit.

Filmografia

Në kërkim të kujt (2011), serial
I dashur armik – (2004) … Vefi

Parullat – (2001) … Diana
Funeral Business – (1999) , Sana

Dashuria e fundit – (1995) , Mariana Golemi
8 persona plus – (1994) – komedi-teatër

Loin des barbares – (1994) …. Marieta
Një ditë nga një jetë – (1994)
Dhelpra dhe rrushte – (1991), teatër

Bardh e zi – (1991)
Unë e dua Erën – (1991) (TV), Era Selenica
Valsi i Titanikut – (1990), teatër-komedi

Muri i gjallë – (1989) , Fata
Flutura në kabinën time – (1988) , Flutura
Hetimi vazhdon – (1988), hetuesja

Rrethi i kujtesës – (1987), Genta
Dhe vjen një ditë – (1986)

Fjalë pa fund – (1986) Magdalena
Apasionata – (1983), studente

Avatar

Na Ishte Dikur

Top Img back to top