Më 22 dhjetor 1905, lindi piktori i njohur Abdurrahim Buza (1905 – 1986), e kujtojmë me nderim e respekt

Abdurrahim Buza lindi më 22 dhjetor 1905 në Shkup në një familje gjakovare; vdiq më 7 nëntor 1986.

Biografia
Në moshën tetë vjeçare mbeti jetim dhe patrioti Bajram Curri kujdeset për shkollimin e tij. Regjistrohet në shkollë në Shkodër, në Tiranë dhe në Normalen e Elbasanit. Pastaj fiton bursë dhe me 1928 dëgjon një vjet në Akademinë e Arteve të Bukura në Torino. Studimet e rregullta i kryen në Akademinë e Arteve të Bukura në Firence pranë artistit Galeleo Kinit.

Pas studimeve, Buza shkoi përsëri në Shqipëri dhe u bë profesor i vizatimit në shkollën e mesme “Harry Fultz”. Në vitin 1933 Buza, në një përpjekje bashkëpunuese me bashkëkohësit e tij, piktori A. Kushi, skulptori Odhise Paskali dhe piktori italian Mario Ridola, themeluan Shkollën Artistike të Vizatimit, e cila ishte shkolla e parë e Arteve të Bukura që u hap në Tiranë, Shqipëri. Kjo shkollë vendosi fazën artistike dhe estetike që do të vijë brezi i ri i artistëve shqiptarë.

Në vitin 1935, ai pikturoi Nudon e parë shqiptare në një kohë kur shoqëria shqiptare e konsideroi një nudo imorale dhe të papranueshme. Ekspozita e nivelit kombëtar të Buzës u mbajt në prill 1945. Buza ishte ilustruesi i një prej dokumenteve më të rëndësishëm në historinë e arsimit shqip, abetaren e parë të gjuhës shqipe, botuar në 1945. Buza dha mësim në Shkollën e Mesme Artistike “Jordan Misja” në Tiranë në vitin 1947 derisa doli në pension në vitin 1966.

Puna e tij shembullore në hartimin e kurrikulës dhe reformimi i vazhdueshëm i saj siguroi një themel të shëndetshëm artistik për studentët. Gjatë viteve të diktaturës komuniste në Shqipëri, artisti A. Buza vazhdoi punën e tij duke injoruar të gjitha format hajmali që u imponuan artificialisht artistëve të Evropës Lindore, dhe ruajtën vlerat dhe dinjitetin e tij artistik.

Edhe pse ndikimi i impresionizmit ndjehet në veprat e tij, nën presionin e realizmit politik që e impononte ideologjia e kohës Buza e gjeti zërin e tij unik në artin shqiptar. Pikturat e para janë të inspiruara nga qëndrimi i tij në Pogradec. Më vonë ai e thjeshton teknikën e tij por e shëndrron artin në simbolikë të lartë. Motivet etnike nga Gjakova, Kosova, dhe veriu i Shqipërisë bëhen subjekt i shpeshtë i tij. Ngjyrat e impresionizmit ndikojnë në të gjer në fund.

Veprat
Disa prej veprave të njohura janë:

Dasma kosovare
Pogradeci
Lagjja ime
Nusja kosovare (1950),
Një pjate rrush (1957),
Autoportret (1960),
Lojërat popullore
Azem Galica dhe luftëtarët
Refugjatët,etj.
Prej veprave të tij sot ruhen 500 tablo te realizuara në vaj dhe 10 000 vizatime. Në Galerinë Kombëtare të Arteve në Tiranë ruhen 59 punime të piktorit. Vepra të tjera ndodhen në Muzeun Buza në Tiranë.

Hapesire e Sponsorizuar

Abdurrahim Buza u nderua me dekoratat Mësues i Popullit, Piktor i Merituar dhe Piktor i Popullit. Vdiq në Tiranë më 1987.