Më 25 mars 1897, u botua në Bruksel numri i parë i revistës “Albania”.

#SiSot, më 25 mars 1897, u botua në Bruksel numri i parë i revistës “Albania”.

Kjo revistë ishte e përmuajshme politike, kulturore e letrare, që u themelua nga “enciklopedia shëtitëse”, Faik Konica.

Faqet e saj farkëtuan mendimin shqiptar në fushën e historisë, të letërsisë, të gjuhësisë, të folklorit etj.

Në këtë tribunë mendimi, panë dritën e botimit shkrimet e elitës së Rilindjes Kombëtare, sikurse ishin: Filip Shiroka, Luigj Gurakuqi, Andon Zako Çajupi, Hilë Mosi, Fan Noli etj.

“Albania” synonte që të arrinte zgjimin e ndjenjës kombëtare, emancipimin shoqëror dhe pavarësinë e Shqipërisë.

Gjuhët e botimit të saj ishin shqipja, frëngjishtja dhe turqishtja. Revista u publikua deri në vitin 1909.

#ArkivatFrymëzojnë
#ArkivatKujtojnë
#RevistaAlbania
#FaikKonica
#AQSH

Burimi:Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave