Një nga ikonat e muzikes popullore Merita Halili. Pershkruajeni me nje fjale

Merita Halili E lindur me 5 Prill 1966 është një nga interpretueset më të larta në muzikën popullore të Shqipërisë së Mesme me banim në New Jersey të SHBA .

E lindur në kryeqytetin e Shqiperise Tiranë , Merita u rrit duke kënduar këngët lirike e rajonit të saj të lindjes së Shqipërisë së Mesme. Debutimin e saj në mbarë vendin erdhi në 1983, në në moshë të re kur ajo këndoi në Festivalin Kombëtar Folklorik në qytetin e Gjirokastrës

Jeta artistike
Menjëherë pas kësaj ajo filloi të kryejë për Radion dhe Televizionin Shqiptar si soliste me Ansamblin Shtetëror për Këngët dhe Vallet Popullore. Ishte një nga këngëtarët më të njohura në vend. Merita renditet ndër këngëtaret e para në Shqipëri për regjistrimet e saj të cilat ende dëgjohen me gjallëri kudo që shqiptarët jetojnë.

Vlerësime
Njohja e saj erdhi në rritje vitin 1995 kur ajo u vlerësua me çmimin e parë në festivalin gala në Tiranë “12 në Hollivud” në të cilën morën pjesë 90 këngëtarë nga e gjithë diaspora shqiptare

Albumet
Repertori për të cilin Merita është më e njohur është ai i qyteteve të Shqipërisë Qendrore (Shqipëria e Mesme), veçanërisht Tiranë , Elbasan, Kavajë dhe Durrës . Modeloi të kënduarit e saj jo vetëm në muzikë familjare edhe në regjistrimet e këngëtarëve më të vjetër. Këto janë të incizuara në Institutin e Folklorit në Tiranë, dhe shfaqen në radiot shqiptare nga dy këngëtare të famshme të disa breznive Hafsa Zyberi nga Tirana dhe Fitnete Rexha nga Kruja e cila ishte dhe mësuesja e saj.

Në bashkëpunim me muzikantë dhe arrangers në Radio Televizionin Shqiptar, ajo pastaj zhvilloi qasjen e saj ndaj këtyre këngëve dhe përfshin rregullime të përpunuara instrumentale dhe kombinimin e plotë të vargjeve dhe teknikën vokale.

Hapesire e Sponsorizuar

Është e martuar me mjeshtrin e madh të fizarmonikës, Raif Hysenin, person ky i cili ka arritur gradë të lartë në muzikën mbarë shqiptare. Ky çift kaq i mrekullueshëm, janë pjesëtar të “Qendrës së muzikës dhe Vallëzimit tradiconal” të New York, të cilët janë zgjedhur si interpretuesit më të mirë për ta përforcuar folklorin dhe ata me punën e tyre profesionale kanë arritur të edukojnë, mësojnë rreth 3000 studentë, vendas e të huaj, vallen e këngën e mirëfilltë shqipe.. Aktualisht jeton me tre vajzat dhe bashkëshortin në Amerikë, po malli dhe dashuria per atdheun e mbajne ate gjalle per te cilin dhe kendon kenge te mrekullueshme