Një shkencëtar pretendon se ka zgjidhur misterin e Trekëndëshit të Bermudës

Një ekspert pretendon se ka zgjidhur misterin e Trekëndëshit të Bermudës.

Në një intervistë për dokumentarin e Channel 5 “Sekretet e Trekëndëshit të Bermudës”, i cili u transmetua për herë të parë në vitin 2019, Nick Hutchings, ekspert i mineraleve, tha se gjeologjia mund të shpjegojë zhdukjet e avionëve dhe anijeve.

Sipas Britannica, më shumë se 50 anije dhe 20 avionë janë zhdukur në një zonë misterioze në formë trekëndëshi të Oqeanit Atlantik Verior pranë bregut të Amerikës së Veriut. I njohur gjithashtu si “Trekëndëshi i Djallit”, raportet e zhdukjeve në rajon nga brigjet e Atlantikut të Floridës deri në Antilet e Mëdha datojnë që nga mesi i shekullit të 19-të.

Hutchings shpjegoi në dokumentarin 60 Minutes: “Bermuda është në thelb një mal detar, është një vullkan nënujor. 30 milionë vjet më parë ajo shkonte mbi nivelin e detit. Tani është gërryer dhe ne kemi mbetur me majën e vullkanit. Ne kemi disa mostra bërthamore që kanë magnetit në to. Është materiali natyror më magnetik në Tokë.”

Si u zhdukën anijet?

Huaxings, me ndihmën e një mjeku, bëri një eksperiment dhe përdori vetëm një copë të vogël guri dhe një busull. Kur busulla kaloi mbi shkëmb, gjilpëra e saj u çmend duke e bërë pajisjen e navigimit plotësisht të padobishme.

“Tani mund të imagjinoni vetëm se si ishte të lundrosh në ato ujëra për marinarët e lashtë. Duhet të ketë qenë shumë çorientuese për ta”, tha ai.

Dhe ndërsa marinarët pretendojnë se kanë hasur anije fantazmë dhe dukuri të tjera të çuditshme në zonën e frikshme, Karl Kruzelnicki, një shkencëtar në Universitetin e Sidneit në Australi, thotë se përqindja e avionëve dhe anijeve të humbura është e ngjashme me çdo pjesë tjetër me trafik të lartë të oqeani, që do të thotë se në fund të fundit nuk është aq misterioz.

Hapesire e Sponsorizuar

Kruzelnicki beson se personat dhe mjetet lundruese të zhdukur janë kryesisht rezultat i motit të keq dhe vendimeve të dobëta të lundrimit./abcnews.al