PSE KA KAQ SHUMË EMRA SLLAVË NË SHQIPËRI?!

Gjuhëtari i njohur, Seit Mansaku, i ftuar në Shqip nga Rudina Xhunga duke sjellë shembuj konkretë tregoi se përse në Shqipëri ka kaq shumë emra sllavë.

Historiani i gjuhës u shpreh se, pavarësisht se sllavishtja nuk arriti ta transformojë gjuhën shqipe, ajo la gjurmët e saj në toponimi.

“Sllavët erdhën në Shqipëri nga shekulli i VII-të dhe është fakt që kanë qëndruar jo pak kohë në viset shqiptare dhe kanë lënë shumë gjurmë në onomastikë, toponimi. Sllavishtja nuk arriti ta transformojë gjuhën shqipe, por la gjurmët e saj në toponimi.

Për shembull: Zadrimë është emër sllav. Disa dijetarë patën bërë punime që tregonin se sllavët kudo që shkonin përpiqeshin t’i zëvendësonin emrat vendas me emrat e tyre në gjuhën sllave.

Zadrimë ishte Tejdrini (Tej Drinit) Ose Zagori-Tejmali (Tej malit). Guri i Kamjes (Kamjen në sllavisht do të thotë gur.) në shqip është bërë Guri i Gurit”, u shpreh profesor Mansaku./dritare.tv