Blog Post

Selman Riza, gjuhëtari i madh i dënuar me burgje dhe heshtje

Historia e gjuhëtarit dhe patriotit të madh që diktatura e burgosi dhe e la në harresë Selman Riza është një nga emrat më të rëndësishëm të albanologjisë bashkëkohëse, i lënë në harresë nga regjimi komunist pasi plotësonte të gjitha kushtet për t’u konsideruar armik: qe një intelektual i rrallë, një atdhetar i madh dhe një […]

Read More

Frederik Rreshpja poeti që vuajti 17 vjet burg në sistemin komunist

Muzeu Kombëtar “Shtëpia me gjethe” kujtoi, kohë më parë, poetin lirik, eseistin, publicistin dhe botuesin Frederik Rreshpja (19 korrik 1940-17 shkurt 2006). Pena e tij është ndër më përfaqësueset e vargut shqip. Frederik Rreshpja u lind në Shkodër më 1940 në një familje me origjinë nga Dukagjini. Kreu në vendlindje shkollimin fillor dhe të mesëm […]

Read More

“Mos u kthe më në repart”- Nga goditja e “grupit puçist” të ushtarakëve më të lartë, tek “kthesa” në jetën e tij, rrëfimi i ish-pilotit të avionit qeveritar të Enver Hoxhës

AGUSTIN GJINAJ/ Piloti i klasit të parë, Çobo Skënderi, përfaqëson kulmin e arritjeve profesionale për një fluturues shqiptar, pasi Shqipëria dhe Aviacioni Luftarak i saj kanë “prodhuar” apo përgatitur vetëm 15-16 pilotë të klasit të parë. Këta pilotë janë elita e çdo aviacioni në botë, janë profesionistë që ia rrisin vlerat dhe fuqinë goditëse, reaguese […]

Read More

Pasi kishte qenë në rreth 10 vende të ndryshme dënimi, me rrobat ngjyrë burgu në trup, nisi rrugën e lirisë që do të ishte po aq e vështirë

Pasi kishte qenë në rreth 10 vende të ndryshme dënimi, me rrobat ngjyrë burgu në trup, nisi rrugën e lirisë që do të ishte po aq e vështirë. Askush nuk i fliste. Askush nuk pranonte të punonte me të. As të martohej. Derisa arriti të krijojë familje dhe të vendosej në Rrëshen, në të njëjtën […]

Read More
  • 1
  • 2