Blog Post

“S’ka bukë për fëmijët e armikut të popullit”, vuajtjet e familjes Selfo gjatë diktaturës

Shpresa Selfo dëshmon për vuajtjet e familjes së saj gjatë diktaturës. E lindur në Gjirokastër, Shpresa ka rrëfyer persekutimin e familjes edhe të saj, që nisi në një moshë fare të vogël, kur ishte 13 vjeçe. Kur nisi persekutimi i familjes suaj? Çfarë mbani mend? Kur nisi persekutimi i familjes sime kam qenë e vogël, […]

Read More

Zef Ashta, një zotëri në burg

Regjimi komunist duke e dënuar tri herë e duke e lënë në burg për gati 30 vjet, i shkatërroi jetën ushtarakut të lartë të diplomuar në Itali, por nuk shkatërroi njeriun Zef Ashta. Megjithëse vuante një burgim të gjatë e të pashpresë, Ashta u kthye në një model shpresëdhënës për të burgosurit politikë. Kujto.al sjell […]

Read More

Dëshmia e rrallë e një 9-vjeçareje në kampin e internimit në Kamëz, 1951

Dëshmia e rrallë e një 9-vjeçareje në kampin e internimit në Kamëz, 1951. Dy fëmijë të uritur e këmbëzbathur, 7 dhe 9 vjeçe, dëshmojnë udhëtimin pas nxjerrjes nga kampi i internimit në Kamëz, të vetme, duke kërkuar një strehë në fshatrat me dëborë të Korçës….ndërsa e ëma mbahej e mbyllur në internim, në kamp. A […]

Read More

Historia e rrallë në diktaturë, iu arrestua xhaxhai, krushqit anulojnë dasmën! Befasia e të ftuarve kur panë një tjetër nuse e dhëndër

UVIL ZAJMI/ Viti 1982, muaji korrik. Familja Haxhiaj ka një gëzim, do të martohet vajza, dhe një dasëm me të ftuar siç ndodhte zakonisht në traditën e shqiptarëve, është përgatitur. Por, një ngjarje e pazakontë, tronditëse, do të përmbyste gjithcka në 24 orë. Shkak do të bëhet arrestimi i një të afërmi, xhaxhait, me pasoja […]

Read More

Të humbësh tre fëmijë në internim

“Nëna takohet me nëndrejtorin e kampit, që quhej Syrja. I drejtohet me fjalët:-Zotni, më ka vdekur djali!-Mirë e ka bërë-i përgjigjet ai.” Historia e plotë e familjes së Ramazan Habilit që humbi tre fëmijë dhe dy nipër në internim, ndërsa Ramazani dhe një djalë tjetër i tij, Hamidi, u vranë në mal Studiuesi Kastriot Dervishi […]

Read More
  • 1
  • 2