Blog Post

100 vite më parë si sot, lindi i madhi Sulejman Pitarka (1924-2007), e kujtojmë me nderim e respekt

100 vite më parë si sot, lindi i madhi Sulejman Pitarka (1924-2007), e kujtojmë me nderim e respekt Sulejman Pitarka (Dibër, 2 shkurt 1924 – Tiranë, 24 mars 2007) ka qenë shkrimtar, autor pjesësh teatrale dhe aktor shqiptar. Biografia Sulejman Pitarka lindi në Dibër më 2 shkurt 1924, por në vogëli familja e tij u […]

Read More

7 vite më parë u nda nga jeta aktori i paharruar Bujar Lako (1947-2016), e kujtojmë me nderim e respekt

Karierën si aktor e fillon në Teatrin Kombëtar pas mbarimit të studimeve në Institutin e Lartë të Arteve në Tiranë, më 1973. Shumë shpejt bëhet i njohur nëpërmjet filmave “Në fillim të verës” i G. Erebarës dhe “Perballimi” i V. Gjikës. Pas kësaj ai realizon një sere figurash në rreth tridhjetë filma midis të cilëve […]

Read More

4 vite më parë, më 25 dhjetor 2016, u nda nga jeta aktorja e paharruar Eva Pëllumbi (1953-2019), e kujtojmë me nderim e respekt

4 vite më parë, më 25 dhjetor 2016, u nda nga jeta aktorja e paharruar Eva Pëllumbi (1953-2019), e kujtojmë me nderim e respekt Eva Pellumbi ka lindur me 28.03.1953 ne Tirane. Aktiviteti i saj ne skene ka filluar ne moshe te vogel ne pallatin e pionierve. Me tej vazhdoi per kanto ne Liceun artistik […]

Read More

Më 25 dhjetor 1902, lindi një nga yjet e artit Shqiptar, Kristaq Antoniu (1902 – 1979), këngëtar, tenor dhe bariton, e kujtojmë me nderim e respekt

Artisti i Popullit Kristaq Antoniu lindi në Bukuresht më 25 dhjetor 1907. Familja e tij ishte nga Korça. Studioi në Shkollën e Lartë të Artit Dramatik, aty kishte pedagog kantoje Mihail Toskaninin. Që në vitin 1924, viti i parë i studimeve, u aktivizua te filmi me metrazh të shkurtër “Gjynahu i parë”. Në periudhën 1924-1931 […]

Read More

Më 25 dhjetor 1954, lindi autori i paharruar i këngëve Alqi Boshnjaku (1954 – 1998), e kujtojmë me nderim e respekt

Alqi Boshnjaku lindi në Sarandë, më 25 dhjetor të vitit 1954. ishte djali i madh i një familjeje të vogël për kohën, të përbërë nga i ati, Fane, nëna Eli dhe vëllai, Arian. Mbaroi Institutin e Lartë të Arteve në vitin 1978. Në fëmijëri është aktivizuar me grupet e këngës në “Pallatin e Pionierëve”. Fillesat […]

Read More

Më 24 dhjetor 1937, lindi aktorja e paharruar Mimika Luca (1937-2023), e kujtojmë me nderim e respekt

Më 24 dhjetor 1937, lindi aktorja e paharruar Mimika Luca (1937-2023), e kujtojmë me nderim e respekt Mimika Luca e pasuroi artin dhe kinematografinë me rolet e saj brilante dhe aq të dashura për publikun. Mimika Luca lindi në Gjirokastër në 24 dhjetor të vitit 1937. Lidhja e saj e parë me artin ishte në […]

Read More

Më 22 dhjetor 1903, lindi Odhise Paskali (1903 – 1985), skulptor shqiptar. Babai i skulpturës shqiptare, skalitësi i historisë së shqiptarëve, e kujtojmë me nderim e respekt

Odhise Paskali (Përmet, 22 dhjetor 1903 – Tiranë, 13 shtator 1985) ishte skulptor shqiptar. Cilësohet si themeluesi i skulpturës shqiptare dhe një nga personalitetet më të rëndësishme të artit shqiptar. U lind në Përmet, i biri i Paskal Thanasit dhe Kaliopesë së Lami Papadhimitrit. I ati në fillim qe sekretar në administratën turke të duhanit […]

Read More

Më 22 dhjetor 1905, lindi piktori i njohur Abdurrahim Buza (1905 – 1986), e kujtojmë me nderim e respekt

Abdurrahim Buza lindi më 22 dhjetor 1905 në Shkup në një familje gjakovare; vdiq më 7 nëntor 1986. Biografia Në moshën tetë vjeçare mbeti jetim dhe patrioti Bajram Curri kujdeset për shkollimin e tij. Regjistrohet në shkollë në Shkodër, në Tiranë dhe në Normalen e Elbasanit. Pastaj fiton bursë dhe me 1928 dëgjon një vjet […]

Read More

6 vite më parë, më 22 dhjetor 2007, u nda nga jeta regjizorja e mirënjohur Xhanfize Keko (1928-2007), e kujtojmë me nderim e respekt…

Xhanfize Keko lindur Çipi (Gjirokastër, 27 janar 1929 – 22 dhjetor 2007) ka qenë regjisore shqiptare, e shquar për filmat për fëmijë, si dhe e ëma e shkrimtarit Teodor Keko. Nga viti 1945 ajo do të fillojë punën si bileta-shitëse pranë kinema “Republikës”.Falë kësaj punë ajo do të zbuloj kinematografinë dhe do të dashurohet pas […]

Read More

4 vite më parë, më 22 dhjetor 2019, u nda nga jeta aktorja e paharruar, Marika Kallamata (1930-2019), e kujtojmë me nderim e respekt…

Marika Kallamata u lind në Fier më 17 nëntor 1930, ishte nje aktore e njohur shqiptare. Aktivitetin artistik e filloi në Teatrin Popullor, në vitin 1950. Ka interpretuar rreth 60 role, ku ndër më të suksesshmit janë: Ortensia, Aspasia, Mara, Fallxhesha, Nina, Ana, Nekija, dhe në mjaf role episodike ka qenë një aktore shumë e […]

Read More