Blog Post

Sekuestrimi i pasurisë së familjes Fidani dhe shpërndarja e djemve të saj, në burgje dhe kampe internimi

Sekuestrimi i pasurisë së familjes Fidani dhe shpërndarja e djemve të saj, në burgje dhe kampe internimi. Një prej trashëgimtarëve, Meti Fidani, tregon sagën e kësaj familjeje, ku i ati u burgos në Burrel dhe xhaxhai u dërgua në kampin e Tepelenës Në një postim të para pak kohëve në faqen e tij në Facebook, […]

Read More

30 vjet burg se pa një ëndërr

Në vitin 1946 ishte një oficer 19-vjeçar i sapo dalë nga rradhët partizane, por fati i tij do të ndryshonte kryekëput. Gjithcka nisi ngaqë nuk pranoi ta quante Kosovën “minoriteti shqiptar në Jugosllavi”… “Akuzohesh se je implikuar në agjenturën e imperializimit anglez e atij amerikan dhe nxit urrejtjen kundër popullit mik jugosllav, ndaj gjyqi ushtarak […]

Read More

Krimet, lista me 30 të pasurit që u vranë dhe grabitën nga regjimi komunist

Edhe pse nuk ishin përfshirë kundër sistemit, ata u ekzekutuan, dënuan dhe internuan, pasi ishin të pasur dhe iu sekuestrua çdo pronë e luajtshme dhe paluajtshme… Vitet e para të regjimit komunist, veçanërisht në periudhën fundi i vitit 1944-1948, pushteti kishte për qëllim eleminimin e kundërshtarëve. Së pari, duhet të ekzekutoheshin dhe burgoseshin intelektualët e […]

Read More

Historia tragjike e familjes Pikolini!

“Në dritën e hënës së zbehtë të varreve, nën heshtjen e fletëve të çinarëve që mbulonin tokën ku pushonin shumë martirë të vrarë nga diktatura, pasi thyen tokën me durim, mbërritën të preknin me duart e tyre të veshura me lagështi…. gjetën në xhepin e palltos një stilograf dhe krehrin. Nëna njohu kufomën e birit […]

Read More

Në Tërbuf, ish-kryeministri Biçaku hante kallama kënete për të shuar urinë

Përmbysja e jetës së politikanit dhe intelektualit të spikatur, Ibrahim Biçaku që në regjimin komunist iu desh të provonte mundimet e punës së rëndë, izolimin, fyerjet dhe urinë e skajshme Në shtegtimin e vështirë, nga një kamp në tjetrin, në vitet ’50-të, mes qindra të burgosurve që shfrytëzoheshin mizorisht për të tharë kënetat ishte edhe […]

Read More