Blog Post

“Të vrarët në kufi, tërhiqeshin zvarrë e kufomat vendoseshin në trotuaret e qendrës së qytetit Shkodrës”,- Kujtimet e ish-të dënuarit politik nga SHBA-ja

Gjatë viteve ’30 dhe ’40 të shekullit të kaluem, me zbritjen e rrebeshit të pandalshëm fashist e komunist mbi Europë, ma parë e ma vonë mbi të gjithë botën, “fati” zuni për gryke edhe kombin shqiptar. Si të gjithë të rijt, edhe unë u gjenda në nji udhëkryq ku duhej marrë nji qëndrim, qoftë edhe […]

Read More

Çfarë kam parë në spitalin e burgut, Kujtimet e motër Gjyzepina Radovanit, infermiere në spitalin e Shkodrës

Kujtimet e motër Gjyzepina Radovanit, infermiere në spitalin e Shkodrës, së cilës i kishte rastisur shpesh të mjekonte plagët e torturave në trupin e të arrestuarve Tortura ishte pjesë e pandarë e procesit të hetuesisë për një pjesë të mirë të të arrestuarve për motive politike. Aq e egër ishte ajo, sa shpesh viktimat përfundonin […]

Read More

Jusuf Vrioni (1916-2001) ishte ndër intelektualët e shumtë që regjimi injorant komunist arrestoi e burgosi sapo mori pushtetin

Nga Kastriot Dervishi Jusuf Vrioni (1916-2001) ishte ndër intelektualët e shumtë që regjimi injorant komunist arrestoi e burgosi sapo mori pushtetin. Pjesa e mëposhtme është marrë nga libri me kujtime dhe tregon si u arrestua. Fotoja tregon Vrionin në hetuesinë e Tiranës. *** Mbrëmja kur u përmbys jeta ime Më kujtohet ajo si një plagë, […]

Read More