Blog Post

Zef Ashta, një zotëri në burg

Regjimi komunist duke e dënuar tri herë e duke e lënë në burg për gati 30 vjet, i shkatërroi jetën ushtarakut të lartë të diplomuar në Itali, por nuk shkatërroi njeriun Zef Ashta. Megjithëse vuante një burgim të gjatë e të pashpresë, Ashta u kthye në një model shpresëdhënës për të burgosurit politikë. Kujto.al sjell […]

Read More

Të pushkatuarit padrejtësisht në komunizëm, të shpallen Dëshmorë të Demokracisë, nga Rustem Lezemerja

Rustem Lezemerja, që mban emrin e gjyshit të pushkatuar në vitin 1951, tregon për kujto.al vrasjen e gjyshit, internimin në Tepelenë të gjyshes dhe të të atit dhe përndjekjen që vazhdoi edhe me atë vetë, duke mos iu dhënë e drejta e studimeve të larta. E megjithatë, për Rustemin, drejtësia nuk është vendosur as sot, […]

Read More

Si u përndoq Maria Kraja nga Sigurimi i Shtetit, tentativat për t’i “ndaluar” zërin dhe pushimi nga puna!

Më 21 nëntor 1999, ndërroi jetë këngëtarja lirike, Marie Kraja. Kraja ishte ndër solistet e para të premierës së Teatrit të Operës dhe Baletit të sapothemeluar. Një talent që ngriti në mit femrën. Një sprovë që triumfoi duke i atribuuar famë dhe mirënjohje shpirtit të sakrificës dhe vullneteve ngadhnjimtare. Së bashku me plejadën e parë […]

Read More

30 vjet burg se pa një ëndërr

Në vitin 1946 ishte një oficer 19-vjeçar i sapo dalë nga rradhët partizane, por fati i tij do të ndryshonte kryekëput. Gjithcka nisi ngaqë nuk pranoi ta quante Kosovën “minoriteti shqiptar në Jugosllavi”… “Akuzohesh se je implikuar në agjenturën e imperializimit anglez e atij amerikan dhe nxit urrejtjen kundër popullit mik jugosllav, ndaj gjyqi ushtarak […]

Read More