Blog Post

Kujtimet e Sami Repishtit, i arratisur nga Shqipëria në 1959-ën, lutjeve të nënës që pyeste ata Sigurimit se ku e kam djalin, i përgjigjeshin me tallje

Nga SAMI REPISHTI Sami Repishti: – Në Shqipni, nuk ashtë dokumentue e ndëshkue krimi komunist i së kaluemues, nuk ashtë ba “spastrimi shpirtnor”, rrëfimi i ndërgjegjshëm e denoncimi i kriminelëve ordinerë komunistë! – ‘Nën hijen e Rozafës’ Gjatë viteve ’30 dhe ’40 të shekullit të kaluem, me zbritjen e rrebeshit të pandalshëm fashist e komunist […]

Read More

Si u përndoq Maria Kraja nga Sigurimi i Shtetit, tentativat për t’i “ndaluar” zërin dhe pushimi nga puna!

Më 21 nëntor 1999, ndërroi jetë këngëtarja lirike, Marie Kraja. Kraja ishte ndër solistet e para të premierës së Teatrit të Operës dhe Baletit të sapothemeluar. Një talent që ngriti në mit femrën. Një sprovë që triumfoi duke i atribuuar famë dhe mirënjohje shpirtit të sakrificës dhe vullneteve ngadhnjimtare. Së bashku me plejadën e parë […]

Read More

Pranverë në vitin 1947, kur u ndal një melodi!

“Të shuhet zëri i saj… të mos mbetet asnjë shenjë…” Sepse ishte zëri i “armikut të popullit”, ishte zëri i Merita Sokolit, vajzës korçare që vinte nga auditorët e Akademisë Nacionale të Santa Cecilia-s, në Romë. Atje kishte studiuar e kishte spikatur si soprano me zë të rrallë, nëpër ato auditorë ku studionte edhe Enio […]

Read More

“Nga ora dy e natës, trokiti porta me zhurmë dhe kur doli nënë Gjylua për ta hapur, dikush foli; jemi Policia Popullore, kërkojmë Agronin …”

Nga Reshat Kripa Pjesa e pestë -“Njerëzit që kurrë nuk e kanë njohur diktaturën dhe tiraninë, e kanë të lehtë të jepen pas retorikës për lirinë, duke harruar fare realitetin e thjeshtë e të tmerrshëm, të shtypjes së njimendtë atje ku ekziston përnjimend”.- Giovani Sartori: “Edhe njëherë për teorinë e demokracisë”. Robert Krasta, e kishte […]

Read More