Blog Post

“Rruga e Durrësit”: Historia e panjohur e një rruge emblemë – Nga Uvil Zajmi

Uvil Zajmi Qëndrimi te Bar-Kafe “Flora” dhe frekuentimi i Rrugës së Durrësit erdhi pas viteve ’70-të, kur situata politike në Shqipëri, sidomos në fillim të 1973 u rëndua. Largimi nga “Broduej” dhe vërshimi në mbrëmje në atë zonë në qendër të Tiranës, me pikë referimi ëmbëltore “Florën”, erdhi në mënyrë spontane, për t’u kthyer në […]

Read More

“21 Dhjetori”, Historia e jashtëzakonshme e lagjes së njohur në Tiranë

Duket sikur të gjitha rrugët kalojnë nga “21-shi”. Jo vetëm për tironsit, por edhe për të gjithë të ardhurit, kryesisht nga Jugu, “21-shi” është një tjetër pikë takimi, përpos monumentit të Skënderbeut. Të gjithë e marrin për të mirëqenë, por përveç banorëve apo ish-banorëve të zonës, të paktë janë ata që e dinë historinë e […]

Read More

Historia e rrallë e dashurisë së çiftit Kalaja!, Si u dashuruan përmes kodit të alfabetit mors

UVIL ZAJMI/ Një histori e rrallë dashurie, e padëgjuar, as lexuar në romane, libra të verdhë, por si e tillë është, të tingëllon kur njihesh me të. Jo ndërmjet dy personazheve, njerëzve të famshëm, aktorë me brilantinë, borsalino, aktorë të preferuar, femra të bukura, që kanë shkëlqyer në botën së spektaklit. As edhe të parë në […]

Read More

Historia e rrallë në diktaturë, iu arrestua xhaxhai, krushqit anulojnë dasmën! Befasia e të ftuarve kur panë një tjetër nuse e dhëndër

UVIL ZAJMI/ Viti 1982, muaji korrik. Familja Haxhiaj ka një gëzim, do të martohet vajza, dhe një dasëm me të ftuar siç ndodhte zakonisht në traditën e shqiptarëve, është përgatitur. Por, një ngjarje e pazakontë, tronditëse, do të përmbyste gjithcka në 24 orë. Shkak do të bëhet arrestimi i një të afërmi, xhaxhait, me pasoja […]

Read More