”Zhos profesionisti” (The Professional) 1981.

The Professional është një film thriller aksion francez i vitit 1981 me regji nga Georges Lautner. Jean-Paul Belmondo luan në rolin kryesor (Zhos)- Josselin Beaumont.

Filmi bazohet në romanin e vlerësuar me çmime të vitit 1976 Vdekja e një kafshe me lëkurë të hollë nga Patrick Alexander

Filmi ishte një sukses komercial pas shfaqjes së tij në kinema dhe ishte filmi i katërt më i ndjekur në Francë në 1981 pas La Chèvre, Raiders of the Lost Ark dhe The Fox and the Hound, duke shitur 5,243,559 bileta.

Agjenti sekret francez Josselin Beaumont dërgohet për të vrarë kolonelin Njala, diktatorin e Malagawi, një vend imagjinar afrikan. Megjithatë, përpara se ai të arrijë të përmbushë misionin e tij, situata politike ndryshon në mënyrë drastike dhe shërbimi sekret francez i drejtohet dorëzimit të Beaumont tek autoritetet Malagawiane.

Pas një gjyqi të gjatë e të padrejtë, gjatë të cilit Beaumont injektohet me drogë, ai dënohet me burgim afatgjatë në një “kamp riedukimi”.

Hapesire e Sponsorizuar

Pas një arratisjeje të guximshme me një të burgosur afrikan, ai kthehet në Francë dhe njofton shërbimin sekret francez për praninë e tij, duke i premtuar se do të vrasë Njalën, i cili ndodhet në Francë për një vizitë zyrtare, duke marrë kështu hakmarrjen ndaj njerëzve që e tradhtuan.

Shërbimi sekret përgjigjet duke vendosur agjentë të tjerë në gjurmët e Beaumont. Megjithatë, ai arrin të qëndrojë një hap përpara, duke poshtëruar dhe vrarë disa nga tradhtarët e tij kryesorë, duke përfshirë Rosen, shefin e policisë sekrete. Njala nuk vritet nga Zhos por gabimisht nga snajperistët e policisë.

Ndërsa ai largohet pasi misioni i tij kishte përfunduar, Zhos qëllohet për vdekje nga agjentët e qeverisë, të cilët kanë marrë urdhrër për ta bërë këtë.

Muzika u kompozua nga Ennio Morricone, dhe tema kryesore “Chi Mai” u bë një hit instrumental dhe klasik pasues.

Skena e famshme e fundit e filmit u realizua në Château de Maintenon./Naishtedikur.com

Në role:

Përgatitur nga M.L. për faqen Na Ishte Dikur