Blog Post

Një jetë e shkruar dëm e mbizotëruar nga tri arratisje, një e realizuar dhe dy që i sollën burgime. E fundit, kur ishte 72 vjeç

Një jetë e shkruar dëm e mbizotëruar nga tri arratisje, një e realizuar dhe dy që i sollën burgime. E fundit, kur ishte 72 vjeç. Të riatdhesuarit ishin një kategori personash, të cilët vinin në Shqipëri për dy arsye: nga amnistitë për rastet politike ose nga pleqëria për rastet kur personi mund të ishte i […]

Read More

“S’ka bukë për fëmijët e armikut të popullit”, vuajtjet e familjes Selfo gjatë diktaturës

Shpresa Selfo dëshmon për vuajtjet e familjes së saj gjatë diktaturës. E lindur në Gjirokastër, Shpresa ka rrëfyer persekutimin e familjes edhe të saj, që nisi në një moshë fare të vogël, kur ishte 13 vjeçe. Kur nisi persekutimi i familjes suaj? Çfarë mbani mend? Kur nisi persekutimi i familjes sime kam qenë e vogël, […]

Read More

Ish-sekretari i kabinetit të Nolit, që përfundoi magazinier

Me rastin e 122-vjetorit të lindjes, Muzeu Historik Kombëtar kohë më parë solli fakte të jetës dhe veprimtarisë së Sejfulla Malëshovës, ish-sekretar i kabinetit Nolit. Malëshova ishte ndër komunistët e parë, përkthyes dhe letrar shqiptar. Arsimin fillor e kreu në vendlindje, kurse studimet e mesme i kreu në Itali në kolegjin “San Demetrio di Corona”. […]

Read More

Frederik Rreshpja poeti që vuajti 17 vjet burg në sistemin komunist

Muzeu Kombëtar “Shtëpia me gjethe” kujtoi, kohë më parë, poetin lirik, eseistin, publicistin dhe botuesin Frederik Rreshpja (19 korrik 1940-17 shkurt 2006). Pena e tij është ndër më përfaqësueset e vargut shqip. Frederik Rreshpja u lind në Shkodër më 1940 në një familje me origjinë nga Dukagjini. Kreu në vendlindje shkollimin fillor dhe të mesëm […]

Read More

“Të vrarët në kufi, tërhiqeshin zvarrë e kufomat vendoseshin në trotuaret e qendrës së qytetit Shkodrës”,- Kujtimet e ish-të dënuarit politik nga SHBA-ja

Gjatë viteve ’30 dhe ’40 të shekullit të kaluem, me zbritjen e rrebeshit të pandalshëm fashist e komunist mbi Europë, ma parë e ma vonë mbi të gjithë botën, “fati” zuni për gryke edhe kombin shqiptar. Si të gjithë të rijt, edhe unë u gjenda në nji udhëkryq ku duhej marrë nji qëndrim, qoftë edhe […]

Read More

Kërkon prej 30 vitesh, pa rezultat, eshtrat e familjarëve të vrarë gjatë regjimit komunist

Kërkon prej 30 vitesh, pa rezultat, eshtrat e familjarëve të vrarë gjatë regjimit komunist. Megjithëse ka gjetur prokurorim e pranishëm në ekzekutim apo pjesëtarë të skuadrës së pushkatimit dhe u ka thënë se s’do asgjë prej tyre veç t’i tregojnë vendin, askush nuk ia ka treguar. Çfarë i thonë një herë, nuk i thonë herës […]

Read More

Si u burgosën dy dijetarët dhe poetët e visareve të kombit 77 vjet më parë

Nga Agim Xh. Dëshnica Në librin “Historia e Letërsisë Shqiptare-1983”, emrat e ndritur e dijetarëve poetë, At Bernardin Palaj e At Donat Kurti, të njohur qysh në vitet njëzetë për veprat në shërbim të kombit, nuk përmenden askund. Në organet e shtypit, si Bashkimi, Drita, revistat Nëntori e Ylli, botoheshin lavde për njerëz pa vlerë […]

Read More